Enten du er ny på løpescenen eller har eksistert en stund, er det godt å vite alle de forskjellige løpene du kan jobbe med i treningsprogrammet. Dette vil hjelpe deg med å bli en bedre løper og forhindre at du kjeder deg mens du trener. Nedenfor er ni typer løp i ingen spesiell rekkefølge som vil være til nytte for deg under treningen!

LANG

Dette er et løp som er lengre enn noen av de andre typene løp. Lange løp har mange fordeler: bygger muskel / hjertestyrke, forbedrer utholdenhet og lærer kroppen å forbrenne fett i stedet for glykogen som drivstoffkilde. De varierer basert på ditt nåværende treningsnivå og den totale distansen du prøver å oppnå (som 5K eller et maratonløp). De fleste treningsplaner krever ikke mer enn en lang løp per uke. Følg vår gjenopprettingsguide etter din neste lange løp.

Mannen løper opp bakken under Austin-maraton med en tilskuer kledd som en rart kvinne som heier på dem
En tilskuer kledd som Wonder Woman jubler løpere opp bakken på 11th Street ved Austin Marathon.

HILL GJENTER

Å løpe bakkeopptak øker benstyrken, forbedrer kondisjonen og bruker musklene i bena, armene og kjernen på måter som er forskjellige enn å løpe på flate overflater. Hill-gjentakelser bidrar til å forbedre løpende økonomi, noe som betyr mindre energi brukt i løpet av et langdistanseløp.

Start fra bunnen av bakken, velg et destinasjonspunkt på toppen av bakken og sprint opp bakken for å komme dit så fort du kan. Jog tilbake til utgangspunktet og gjenta. Avstanden vil være mye kortere enn den vanlige løpeturen din, men høyintensitetssprinten, så vel som stigningen, vil gjøre dette utfordrende. Ta en titt på disse stedene i Austin, og prøv de anbefalte treningsøktene fra 3M Half Marathon!

FRAMGANG

Progresjonskjøring er et løp med et strukturert tempo som øker fra begynnelse til slutt. Avstand og tempo vil variere basert på dine spesifikke treningsmål. Denne typen løp er bra for å forbedre løpetid, mental styrke og lære kroppen å løpe stadig raskere på slutten av et løp. Det er også en måte å få et løp på som er vanskeligere enn baseløpet, men ikke så intenst som andre forskjellige typer løping.

FARTLEK

Fartlek er svensk for “speed play.” Det ligner intervalltrening, men på en mindre strukturert måte og ikke så intens. Det kan være en blanding av jogging og sprint, men for nybegynnere kan det gå med joggeseksjoner lagt til. Du kan gjøre avstandene oppe på farten, for eksempel – når jeg kommer til lyspolen, spretter jeg til neste lyspol.

GJENOPPRETTING

Et relativt kort tempo, løp utført innen 24 timer etter en hard økt; vanligvis en intervalltrening eller et langt løp. Enkleste treningsdag i uken etter hviledager. En restitusjonsløp gjøres i et lett tempo, “lett” er i forhold til treningsnivået ditt.

UTGANGSPUNKT

Et naturlig tempoløp for å bygge opp aerob kapasitet, utholdenhet og løpende økonomi. Det er en kort til moderat lengde og ikke ment å være utfordrende, men ment å bli gjort ofte. Baseløp vil utgjøre mesteparten av den ukentlige trenings kjørelengden.

TEMPO

Tempoløp refererer til et “komfortabelt hardt” tempo som du kan opprettholde over lengre tid. Det er imidlertid annerledes enn løpetempo. Et tempoløp (også kjent som en anaerob terskel eller laktatterskel løp) er et tempo som er omtrent 25 til 30 sekunder per kilometer langsommere enn ditt nåværende 5K løpstempo. I utgangspunktet, når du løper, bygger musklene opp melkesyre, et metabolsk biprodukt som får dem til å bli tretthet. Intensjonen med et tempoløp er å øke terskelen, slik at musklene ikke blir trette så fort. Dette lar deg fortsette å kjøre lenger.

SPRINTS

to-personers-sprint-til-slutten-av-Austin-maraton
To menn spurter til mållinjen ved Austin Marathon i 2020.

Sprint trening betyr å løpe kortere avstander i et raskere enn normalt tempo med flere repetisjoner under treningen. Sprint trening er viktig hvis du vil øke hastigheten. Det bygger styrke og kraft slik at du kan løpe raskere. Selv om du er en langløper, er sprint gunstig. Sprints hjelper deg faktisk å løpe lenger. De betinger kroppen din for å være i stand til å håndtere avstanden uten å bli sliten så raskt.

INTERVALL

Intervalltreningsløp er en blanding av løp med lav moderat og høy intensitet. Den inneholder kortere perioder med raske, harde løp der du legger mer an, etterfulgt av lengre perioder med jogging eller gange. Intervalltrening betyr at du vil veksle mellom de to. For eksempel vil du kjøre høy intensitet i ett minutt, etterfulgt av å jogge i to minutter, ett minutt hardt, to minutter enkelt (i en spesifisert tid). Profftips: det intense intervallet er nøkkelen, og du må virkelig presse deg selv for å levere fordelene, inkludert forbedring av løpeeffektiviteten og muligheten til å opprettholde høyere hastigheter lenger. Det forbrenner også veldig mange kalorier veldig raskt.

Nå som du har lært om ni typer løp å gjøre, er det på tide å få enetter det! Føler ikke at du må trene alene. Les om fire grunner til at du bør ha en treningspartner. Jo mer jo bedre. I tillegg vil dere holde hverandre ansvarlige og feire treningene dine underveis til startlinjen!