Forestill deg scenen: under en perfekt blå himmel venter en perfekt grønn tennisbane, delt av skinnende hvite linjer som samsvarer med de skarpe krøllene i de boksfriske hvite shortsene … og hvordan scorer du igjen?

Tennis er fantastisk morsomt og utrolig enkelt. Når du starter skjønt, kan scoringssystemet føles som om det ble designet av ondsinnede surrealister. Det var sannsynligvis middelalderske franske hoffmenn i virkeligheten. Denne guiden hjelper deg gjennom fra første servering til matchpunkt så søtt og jevnt som jordbær og krem.

Lesing mellom linjene

Når du rusler ned til retten din, bør du se et vanlig rektangel delt i to av et nett, som skal være 3 meter høyt ved midtpunktet hvis du vil sjekke.

Hvis banen din er markert med et par linjer på de lengste sidene som skaper en kjøresporseffekt, er den egnet for singler og dobbeltspill. Singlespillere kan rett og slett ignorere det ytre settet med linjer, og dobbeltspillere bør spille til de bredeste linjene, bortsett fra når de serverer, når retten bruker singellinjene. En midtlinje deler serviceboksene i venstre og høyre, og skal også være merket på grunnlinjen, bak som du skal tjene.

Linjene betraktes som en del av banen i tennis, så en ball som lander på en linje er “in” – derav alt det oppstyret om krittstøv på Wimbledon.

Gjør poenget ditt

Tennis er en serie med enkeltpunktskamper som ender når en spiller – eller et par i dobbeltrom – ikke klarer å spille lovlig retur, noe som betyr motstanderens poengsum.

Et lovlig skudd må krysse til motstanderens side uten å hoppe på din side, og det må sprette – eller treffe eller bli truffet av motstanderen din – på deres side av banen.

Unnlatelse av å oppfylle disse kriteriene, og du mister poenget.

Du taper også hvis du bevisst treffer ballen to ganger (en utilsiktet dobbeltslag betyr at du spiller poenget igjen). Å treffe ballen med en hvilken som helst del av kroppen din, eller med racketen din når den ikke er i hånden, mister deg også poenget.
Å løpe i nettet koster deg et poeng, det samme gjør det å spille ballen på motstanderens side av nettet – med mindre den har blitt blåst eller spunnet der etter landing på din side. I dobbeltspill mister du et poeng ved å slå ballen etter partneren din.

Ballen kan lovlig slå nettet så lenge den krysser den til slutt (med unntak av en serv). Et skudd under nettledningen og mellom nettstøtten og selve nettet er lovlig, det samme er et skudd rundt nettstolpen, i hvilken som helst høyde, så lenge det spretter lovlig på motstanderens side av banen.

Service betyr noe

Spillet starter med en servering. Hvem som går først, blir vanligvis bestemt på et myntkast eller spinn av en racket. Du kan score om du har servert eller ikke i tennis, i motsetning til i mange racketsporter.

Du må tjene med begge føttene bak grunnlinjen og på riktig side av banen – start på høyre side og server diagonalt i motsatt serviceboks over både nettet og midtlinjen.

Du trenger ikke å kaste ballen i luften for at serveringen skal være lovlig, så vær så snill å gå under hånden hvis du har problemer, men det er god oppførsel å fortelle motstanderen din at du skal.

Hvis serveringen din treffer nettledningen (men ingen annen del av domstolsutstyret), men ellers er lovlig, får du en ny bit av kirsebæret, og sjansen til å rope, “la!” øverst på stemmen din.

Poeng, spill, sett og kamper

Tennis spilles i poeng: Fire poeng vinner et spill, seks kamper vinner et sett, og to eller tre sett vinner en kamp. Du kan bestemme hvor lenge du vil at spillet ditt skal være, men de fleste kamper spilles som best of-three eller fem faste konkurranser.

Tjenesten forblir med den ene siden så lenge hvert av de fire poengsspillene varer, som – takk til tennis! – bruk en numerisk sekvens og franske ord som ikke har noen sammenheng med faktiske verdier.